Olej chaulmugrowy[1] (olej uśpianowy[1], olej czaulmugrowy[2]) – jasnożółty lub brunatny olej wyciskany z nasion drzew uśpian różnolistny Hydnocarpus kurzii o charakterystycznym, delikatnym, egzotycznym zapachu.
| Pochodzenie: |
Indie |
| Skład: |
80–90% glicerydy kwasu chaulmugrowego i hydnokarpowego, 10–20% glicerydów kwasu oleinowego i palmitynowego |
| Kategoria: |
olej nieschnący |
| Ważność: |
po otworzeniu ok. 6–8 miesięcy |
| Wytrzymałość na temperatury: |
nie ogrzewać |
| Udział % w gotowym produkcie: |
bez ograniczeń |
| Zastosowanie |
- W przemyśle kosmetycznym polecany dla skóry trądzikowej, zanieczyszczonej, przy różnego rodzaju chorobach skóry. Olej ma działanie pielęgnujące, antyseptyczne, ściągające.
- W medycynie naturalnej stosowany do leczenia trądu, wykazuje skuteczność porównywalną z sulfonamidami. Ma nad nimi tę przewagę, że jest nieporównywalnie tańszy, toteż w wielu krajach tropikalnych wciąż zakładane są plantacje uśpianu różnolistnego.
|
Przypisy
- 1 2 Bazyli Semeniuk, Grażyna Maludzińska: Słownik chemiczny angielsko-polski. Wyd. 3. Warszawa: WNT, 2003, s. 77. ISBN 83-204-2829-7.
- ↑ Maria Berger, Teresa Jaworska, Anna Baranowska: Słownik naukowo-techniczny angielsko-polski. WNT, 2002.